Världens största solcellspark

Idag pratade vi om el och elförbrukningens påverkan på världen i skolan. Det är helt sjukt att vi fortfarande bränner kol för att få el till alla våra prylar i hemmet. För att inte prata om hur mycket el som måste gå åt i alla köpcentrum och kontorsbyggnader i världen. Vi pratade om olika typer av el och vad vi tyckte man skulle göra för att få fler att använda sig av miljövänlig el. I grund och botten höll vi alla med varandra om att det är ohållbart att inte tänka mer hållbart, inte bara när det kommer till el utan också kläder och mat och så vidare. Bara en sån sak som att Amazonas avskogas för att köttkonsumtionen i världen är så hög istället för att vi människor tar oss i kragen och äter mindre kött och när vi väl gör det så kan vi ta och kosta på oss lokalt och kravmärkt kött från kossor som fått gå ute på grönbete. Och istället för att odla en massa sojabönor som ges till kossor för att vi sedan ska äta upp kossorna så kan vi själva äta sojan. Då krävs det mycket mindre soja och mycket mindre kött. En uppenbar win-win.

Vi fick sen se bilder på världens största solcellspark. Den ligger i Bhadla i Indien och är ungefär 57 kvadratkilometer stor. Det är ju helt fantastiskt. Mitt i öknen ligger den. Tänk vad perfekt att kunna dra nytta av de stora vidderna i öknen istället för att allt det utrymmet bara ligger där helt outnyttjat. Solenergi med solceller är ju inte heller något som bara kan nyttjas av stora anläggningar som den i Bhadla. Om vi bara gjorde det enklare och billigare för enskilda fastighetsägare att montera solpaneler på sina egna hus så skulle vi kunna skära ner på smutsig el och göra stora vinster för klimatet. Kombinera sedan det med vindturbiner och vattenkraft så kan vi få bort den tråkiga kolkraften och trappa ner på kärnkraften.

Jag tänker att elbolagen kan göra mycket mer också. De borde pusha på våra makthavare och visa på att om reglerna skulle vara annorlunda och det skulle kunna vara mycket billigare med miljövänlig el så kan vi få till en förändring snabbare tror jag. Och det är ju bråttom. Kanske inte för gamla gubbar och tanter men för oss som ska leva på den här planeten om 50 år. Jag hörde att det vid det laget kan vara så ont om rent vatten och odlingsbar mark att det inte kommer gå att mätta alla i världen. Men jag fick också höra om något supercoolt som kallas vertical farming. Då odlar man grödor på höjden istället för på bredden. Det är tydligen rätt populärt i nederländerna. Man får plats med mycket mer på mindre plats och det går åt mycket mindre vatten för att få det att växa. Mer sådana saker borde tas fram och initiativ av det slaget borde premieras.

Hur som helst kom jag hem efter skolan och sa till mamma och pappa att vi ska byta elbolag om vi inte har 100% förnybar energi så nu ska de ta en titt på det så får vi se vad som händer!