För- och nackdelar med elbil

Går du i tankar om att kanske ta steget att ge upp den gamla bensindrivna trotjänaren, eller har du helt enkelt aldrig haft en bil tidigare men tänker att din första bil borde bli en elbil? Idag kommer jag lista för- och nackdelar med att ha en elbil.

Fördelen med elbil är många. Här kommer några som jag kommer på

Du gör en insats för miljön. Även om produktionen av elbilar och batterier inte är de renaste processerna i världen så är elbilen betydligt bättre än bensinbilen för miljön och klimatet. Du avger inga avgaser och du har inget som helst behov av bensin som drivmedel. Båda sakerna är exakt vad som behövs för ett framtida liv med bil, vi kan inte hålla på att fortsätta ta av Jordens ändliga resurser som om de är oändliga. Sedan släpper ju inte elbilar ut några avgaser heller vilket är skönt för människor och djur och växer. Tänk dig en värld helt utan avgaser. Jag tycker att det låter fullständigt fantastiskt.

Även om du inte själv har miljövänlig el så blir den på ett sätt miljövänlig när den pumpas in i en elbil. Lite som att bilen gör elen miljövänlig när den används i ett sådant sammanhang. Sen är det så klart alltid bäst att se till att ha miljövänlig el också, det säger jag ingenting om, men om du av någon anledning inte har el från förnybara källor nu så är elbilen ett litet steg på vägen mot en bättre värld.

Kostnaden för att köra bilen blir avsevärt mycket lägre också när du kan ladda den hemma. Dessutom är det lägre skatt på en elbil och om något skulle gå sönder så finns det inte lika många rörliga delar som på en bensinbil så servicen är oftast smidigare och billigare.

Jag tycker dessutom att det är skönt att elbilar inte gör lika mycket oväsen av sig som bensindrivna bilar. Skönt så man kan höra varandra när man är ute och promenerar.

När det kommer till nackdelar med elbil så är en att du förmodligen kommer behöva köpa laddbox hem till huset. Det är ju ytterligare en ny kostnad för dig, men jag tycker att det är en liten smäll att ta för det kommer kunna gynna både dig och andra framöver.

Det är också i regel dyrare att köpa en elbil än en bensinbil, men ju fler elbilar som kommer ut på marknaden desto billigare och lättare kommer det bli att hitta en begagnad elbil i bra skick.

En annan nackdel är att det ändå tar ett tag att ladda bilen jämfört med att tanka den med bensin. Det gör att det antal laddstolpar som finns utplacerade nu kan vara upptagna just när du vill ladda och att du får vänta extra länge. Dock så kan de flesta elbilar på marknaden ”snabbladda” så innan det finns ännu fler platser att ladda på så kommer många köra snabbladdning för att snabbt komma ut på vägen igen. Då kan du ju, om du behöver vänta, passa på att ta en kaffe så länge och sträcka på benen i en kvart.